HAR DU EN FRÅGA? KLICKA HÄR

Tipsa oss

Hjälp oss

Öland – fåglarnas ö

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

På Öland kvittrar svalor och starar ikapp med fågelarter som knappt syns någon annanstans i Sverige. Ön är helt enkelt ett paradis för fågelskådare.  Lärksången ljuder högt över Stora Alvaret under våren och försommaren, och på hösten fylls luften av tusentals tranor. Stora Alvaret ligger på södra Öland, och naturens karga, märkliga karaktär kombinerat med det rika fågellivet lockar varje år tusentals besökare.

Men egentligen är hela ön ett mecka – eller en fågellokal, för att använda ornitologernas fackspråk – för den som gillar att spana mot skyn, med eller utan kikare. Totalt häckar 40 rödlistade arter regelbundet på ön, däribland skärfläckan, rödspoven, storspoven och snatteranden. De allra flesta av landets flyttfåglar stannar och rastar här på sin väg på sin väg söderut.

Flera platser som är särskilt intressanta för fågelskådning har gjorts i ordning av länsstyrelsen i Kalmar län, med skyltar och utmärkta stigar att vandra på. Det går också att boka guidningar med en expert – till exempel hos Svalgården på sydöstra Öland eller vid Ottenby fågelstation. I Ottenby finns även fyren Långe Jan – Sveriges högsta fyr – och ett välbesökt naturum med utställningar om natur och kultur på södra Öland.

Lista/Kända fågellokaler på Öland

Ölands norra udde

Horns kungsgård och Hornsjön

Bödabukten och Böda hamn

Ottenby

Södviken

Högby hamn

Petgärde träsk

Kapelludden

Halltorps hage

Stora rör

Läs mer på www.visitoland.com eller www.lansstyrelsen.se/gotland

2-1.png

MediaFokus i Västervik AB

Strandvägen 1B, 593 32
Västervik - 072-187 20 00

info@MediaFokus.se
www.MediaFokus.se
www.ResmalSverige.se

© Copyright 2022 Alla rättigheter reserverade | Design by Vallagruppen