HAR DU EN FRÅGA? KLICKA HÄR

Tipsa oss

Hjälp oss

Visste du detta om Västervik?

Björn Ulvaeus, tidigare medlem i Abba och världskänd musiker, växte upp i Västervik. Nu har han delvis återvänt till bygden, inte som bofast men som företagare, för sin nysatsning på Slottsholmen, mitt i Västervik. I ett unikt läge intill den gamla ruinen har han byggt upp ett hus som rymmer bostäder, hotell, restaurang och konferensverksamhet.

Artisten Alice Babs växte upp i Västervik. Hon var jazzsångerska och sedermera hovsångerska, och blev även hedersmedborgare i sin uppväxtstad. Fadern var biografpianist i Västervik och modern Hildur Nilsson sjöng. För att kunna utveckla dotterns sångkarriär flyttade mor och dotter till Stockholm.

Den första orten med namnet Västervik låg längst inne i Gamlebyviken, där tätorten Gamleby nu är belägen. Först 1433 beslutade Erik av Pommern att staden skulle flyttas till sitt nuvarande läge vid Gamlebyvikens mynning, där Slottsholmen ligger i dag.

Tennisstjärnan Stefan Edberg gjorde sina första servar med racketen i Västervik, där han är född och uppvuxen. Tennishallen i Västervik går numera under namnet Stefanhallen.

Västervik har en stolt tradition av att ha speedwaylag på absolut toppnivå. I år tillhör Västervikslaget den högsta serien i Sverige, och kan därför erbjuda rafflande speedwaymatcher mot landets bästa lag på Stena Arena hela sommaren.

Den världsberömda sporken, alltså en mix av gaffel, sked och kniv, tillverkas på Västerviksföretaget Light My Fire.

Näringslivstoppen Börje Ekholm, som bland annat varit vd för Investor och nu leder Ericsson, växte upp i Edsbruk i norra Västerviks kommun.

Västervikssenapen, vars söta och starka smak blivit en storsäljare i landet, började tillverkas här. Numera tillverkas den dock inte längre i Västervik – utan i skånska Eslöv.

Västerviks kommun är till ytan Götalands största kommun. Totalt är kommunen 1 874 kvadratkilometer stor. Här finns socknarna Blackstad, Dalhem, Gamleby, Gladhammar, Hallingeberg, Hjorted, Lofta, Loftahammar, Odensvi, Törnsfall, Ukna, Västra Ed och Västrum.

Den snabbaste vägen till Gotland från fastlandet (via vattnet) går från Västervik.  Destination Gotland trafikerar linjen Visby-Västervik sommartid.

Förra Aftonbladetprofilen – numera tv-programledare – Karin Magnusson föddes i Västervik och växte upp här.

Visfestivalen anordnas varje år i slottsruinen i Västervik och är stans mest kända evenemang. Sedan 1966 har den gått av stapeln vecka 28 och då är det fest i hela staden. Artister som Fred Åkerström och Cornelius Vreeswijk har spelat många gånger här.

Entreprenören Pär Svärdsson, en pionjär inom e-handeln som bland annat grundat Adlibris och Apotea, är bördig från Västervik.

2-1.png

MediaFokus i Västervik AB

Strandvägen 1B, 593 32
Västervik - 072-187 20 00

info@MediaFokus.se
www.MediaFokus.se
www.ResmalSverige.se

© Copyright 2022 Alla rättigheter reserverade | Design by Vallagruppen